پروژه رشته مهندسی مواد با عنوان سوهان كاری – قسمت اول

سوهان كاری

  • معرفی سوهان
  • روشهای ایجاد آج سوهان
  • انواع آج سوهان
  • شماره سوهان
  • اندازه سوهان
  • انواع فرم سوهان
  • عملیات سوهان كاری
  • نكات حفاظتی در سوهان كاری
  • نكات ایمنی در سوهان كاری
  • شابرزدن
  • نکته مهم : برای استفاده از متن کامل تحقیق یا مقاله می توانید فایل ارجینال آن را از پایین صفحه   کنید. سایت ما حاوی تعداد بسیار زیادی مقاله و تحقیق دانشگاهی در رشته های مختلف است که می توانید آن ها را به رایگان   کنید

سوهان كاری:

سوهان كاری یكی از روش های برداه برداری از سطوح زاویه دار و موج دار و یا منحنی می باشد كه این عمل را می توان بوسیله دست و یا ماشین انجام داد .با عمل سوهان كاری ماده خام فلزی را به فرم دلخواه تبدیل می كنند .

معرفی سوهان :

وسیله‌ای كه در سوهان كاری استفاده می شود را سوهان گویند . سوهان قطعه‌ای است از جنس فولاد ابزار سازی غیر آلیاژی و یا فولاد ابزار سازی كرم دار. كه پس از ایجاد دندانه هایی روی آن ، قسمت بدنه را سخت می كنند ولی دنباله آن را برای جلوگیری از شكستن ، نرم می سازند.

دندانه های سوهان مشابه گوه های كوچكی می باشند كه در كنار و پشت سر هم قرار گرفته اند . به این دندانه ها آج سوهان گویند .

آج سوهان را مطابق شكل روبرو در دو امتداد مختلف می سازند كه یكی از آنها را آج رویی و دیگری را آج زیرین می نامند . زاویه انحراف آج رویی نسبت به محور سوهان 71 درجه و آج زیرین 54 درجه انتخاب می شود .بدین صورت دندانه های سوهان پشت سر هم قرار نمی گیرند و این عمل از ایجاد شیار روی سطح قطعه كار جلوگیری می كند .

وقتی سوهان با فشار روی سطح قطعه كار كشیده می شود ، دندانه های آن براده های كوچكی را از سطح قطعه كار جدا میكنند و در فضای خالی دندانه ها جمع می كنند و در انتهای سطح به خارج هدایت می سازند .

روشهای ایجاد آج سوهان

آج سوهان را با دو روش فرزكاری وضرب زنی روی سطح سوهان ایجاد می كنند . شكل زیر بیانگر دو روش ذكر شده است .

انواع آج سوهان

سوهان ها را ر انواع یك آجه و دو آجه می سازند .

  • سوهان یك آجه

این سوهان را به روش فرزكاری تولید می كنند و مورد استفاده آن برای براده برداری مواد نرم ، آلومینیوم ، روی، قلع ، مس ، سرب و مواد مصنوعی می باشد .

  • سوهان دو آجه :

این دو سوهان را به دو روش تولید می نمایند.

الف) سوهان دو آجه كه به روش فرزكاری تولید می شود.

و مورد استفاده آن برای برداده برداری با حجم بیشتر از فلزات سخت است .

ب) سوهان دو آجه كه به روش ضرب زنی تولید می شود و مورد استفاده آن برای براده برداری با حجم كمتر از مواد سخت (‌فولاد و چدن ) می باشد .

3- سوهان چوب سای

این سوهان به روش ضرب زنی تولید می شود و همچنان كه از نامش پیداست برای برداه برداری از چوب و شاخ مورد استفاده قرار می گیرد .

شماره سوهان :

تعداد آج در یك سانتی متر از طول سوهان مصرف ظرافت سوهان است و آنها را بر حسب ظریف یا خشن بودن سوهان ها استاندارد كرده اند .

شماره مشخصه ظریف یا خشن بودن سوهان ها با شماره های از 0 تا 4 مشخص می‌شوند .

1- خشن       2- متوسط      3- ظریف      4- خیلی ظریف       5- خیلی خشن

اندازه سوهان ها

اندازه سوهان ها عبارت است از اندازه سر سوهان تا شروع دنباله آن .

سوهان ها را با طولهای 375.315.250.200.160.125.100.80 و 450 میلی متر تولید می كنند.

انواع فرم سوهان

سوهان های دستی را برحسب مورد استفاده و فرم محل سوهان كاری با مقاطع مختلف تولید می كنند كه می توان فرم های سوهان تخت ، سوهان چهارگوش ، سوهان سه گوش ، سوهان گرد ، سوهان نیمگرد و سوهان كاردی را نام برد .

  عملیات سوهان كاری

برای شروع و انجام كارهای سوهان كاری به ترتیب اعمال زیر را انجام می دهیم .

  • ابتدا نقشه كاررا مطالعه می نماییم و سپس سوهان مناسب را از نظر ، فرم و اندازه و شماره آج انتخاب می نماییم .
  • قطعه كار را روی گیره ببندید ( حتی المقدور در وسط گیره ) و در صورت لزوم ارتفاع میز و گیره را تنظیم نمایید .
  • طرز ایستاده صحیح در پای گیره در هنگام سوهان كاری در افزایش راندمان و كاهش خستگی نقش مهمی دارد .

برای استقرار صحیح در پای گیره ، پای چپ را به نحوی قرار دهید كه با امتداد خط محور گیره زاویه های در حدود 30 درجه ایجاد كند .

در این حال پای راست را به اندازه‌ای تقریبی طول سوهان مورد استفاده ، عقب تر و تحت زاویه 75 درجه برروی كف كارگاه قرار دهید .

  • دسته سوها را در قسمت نرم دست قرار دهید و طوری آن را در دست بگیرید كه انگشت شست در بالا قرار گیرد . برای هدایت بهتر و تأمین نیروی تعادلی حركت سوهان از ست چپ استفاده كنید و از دست راست بعنوان هدایت و تأمین نیروی فشار كمك بگیرید.
  • كار را شروع نمایید و به كمك دست چپ نیروی عمود بر روی سوهان و امتداد حركت سوهان را كنترل كنید .

با استفاده از دست راست ، علاوه بر اعمال نیروی عمود بر روی سوهان ، نیروی برش را نیز انجام دهید . باید توجه داشته باشید كه مقدار نیروی عمودی دست ها را به نحوی تنظیم كنید كه سوهان همواره در یك امتداد حركت كند و حالت نوسانی نداشته باشد ( مانند شكل )

برای آنكه حركت سوهان در تمام طول آن در یك سطح باقی بماند متناسب با حركت دست ، از حركت بدن نیز كمك بگیرید .

نكته : در سوهان كاری خشن چون حجم براده برداری زیاد است و دقت مورد نظر نیست از نیروی وزن بدن از مچ دست به بالا كمك بگیرید .

  • در سوهان كاری بایستی حركت برش در امتداد محور سوهان باشد و حركت جانبی نداشته باشد . در غیر اینصورت سطح كار شیاردار و ناهموار خواهد شد .
  • اگر سطح كار عریض تر از پهنای سوهان باشد ، فقط هنگام برگشت كه نیرویی روی سوهان نمی باشد ، حركت جانبی سوهان را انجام دهید . مقدار حركت جانبی سوهان را در هر رفت و برگشت در حدود نصف پهنای سوهان مورد استفاده در نظر بگیرید .
  • برای سوهان كاری سطوح بزرگ از روش های صلیبی ، طولی و عرضی استفاده‌كنید .                                                                                                                                                  
  • در گردسایی ، حركت برش را انحناء‌قطعه كار مطابقت نمایید . برای خشن سایی ، قطعه كار را در جهت عرضی و برای پرداخت كاری در جهت طولی سوهان كاری نمایید . در هر دو حالت سوهان ، ضمن حركت برش ، حركت نوسانی نیز خواهد داشت .
  • برای سوهان كاری سطوح زاویه دار « پخ زدن » آن را در گیره كج بسته و مجموعه را در گیره موازی ببندید و عمل سوهان كاری را انجام دهید .

نكات حفاظتی در سوهان كاری

  • وسایل و مواد كمكی را به نحوی در كارگاه قرار دهید كه به راحتی قابل دسترسی باشند و با نظم و ترتیب در جای خودشان قرار گرفته باشند .
  • برای جا زدن دسته سوهان ؛ داخل آن را به صورت پله‌ای سوراخ نمایید و سپس به كمك یك چكش چوبی به طور مستقیم در دنباله سوهان محكم نمایید.
  • برای خارج كردن دسته سوهان نیز از روش های مطابق شكل استفاده كنید .
  • در هنگام كار ، گاهی اوقات براده ها در داخل آج سوهان می چسبند و باعث ایجاد شیار روی قطعه كار می شوند برای برطرف كردن آنها از برس های سیمی مخصوص یا سوهان پاك كن و یا ورق های آلومینیومی و برنجی استفاده كنید .

نكته : برای این كار از سوزن ، خط كش و یا قلم استفاده كنید .

  • در مواقعی كه سطح كار قبلاً رنگ كاری شده است و بخواهید عمل سوهانكاری را انجام دهید و یا سطح آنها را آغشته به چربی ، مواد مصنوعی ، براده و كثافات است باید آنها را پاك نماییم و بسته به نوع مواد از حلال مناسبی مانند آب ، آب صابون ، محلول ، سود ، نفت و تر بانتین استفاده كنید .
  • هرگز سطح كاری را كه سوهانكاری نموده‌اید با دست لمس نكنید .
  • هرگز سطح كاری كه می خواهید سوهانكاری كنید با روغن و گریس آغشته ننمایید زیرا در ابتدا سوهانكاری ، سوهان روی كارسر خواهد خورد .

برای دیدن قسمت های دیگر این تحقیق لطفا” از منوی جستجوی سایت که در قسمت بالا قرار دارد استفاده کنید. یا از منوی سایت، فایل های دسته بندی رشته مورد نظر خود را ببینید.

لینک متن کامل با فرمت ورد

Leave a comment