دانلود پروژه رشته پزشکی در مورد تغذیه – قسمت پنجم

دانلود پایان نامه

برای تأمین آب مورد نیاز بدن ، مصرف روزانه حداقل 6 تا 8 لیوان مایعات ، ترجیحاً « آب ساده » توصیه می شود . با افزایش وزن مورد نیاز بدن به مایعات نیز افزایش می یابد .

  به یاد داشته باشید که در شرایط زیر به آب بیشتری نیاز دارید :

¯  در هنگام ورزش و فعالیت بدنی

¯  در آب و هوا گرم

¯  هنگام استفاده از داروه های ملین و مدر

¯  در مواقع ابتلا به اسهال یا تب

از آنجایی که در دورة سالمندی احساس تشنگی کاهش یافته است ، حتی اگر تشنه نمی شوید روزانه حداقل 6 تا 8 لیوان آب بنوشید .

    بعد از ساعت 6 بعدازظهر مصرف آب و چای را کمتر کنید ، تا در شب برای دفع ادرار از خواب بیدار نشوید.

    برای تأمین مواد مورد نیاز بدن یه غذاهایی باید بخوریم ؟

    از هر غذا یه مقدار باید بخوریم ؟[1]

   گروه های اصلی مواد غذایی

    برای تأمین نیازهای غذایی ، هر روز باید در برنامة غذایی خود از یهار گروه اصلی مواد غذایی استفاده کنیم :

    1- گروه شیر و لبنیات : این گروه شامل شیر ، ماست ، پنیر ، کشک و بستنی است . اگر حجم یک لیوان را 240 میلی لیتر در نظر بگیریم ، آنگاه ارزش غذایی یک لیوان شیر کم چرب ، با یک لیوان ماست کم چرب ، با یک قوطی کبریت پنیر و با یک لیوان کشک معادل است . دقت کنید لبنیات مصرفی باید پاستوریزه باشند .

    در طول یک روز حداقل دو مورد از موارد فوق را در رژیم غذایی خود مصرف کنید . به عنوان مثال :

    یک لیوان شیر کم چرب             +                یک لیوان ماست کم چرب

    یک لیوان شیر کم چرب             یا                یک قوطی کبریت پنیر

    یک لیوان ماست کم چرب          +                نصف قوطی کبریت پنیر + نصف لیوان کشک

در طول روز حداقل در دو وعدة غذایی ، از شیر و فرآورده های آن استفاده کنید . بهتر است شیر و ماست کم چربی مصرف کنید . نوشیدن یک لیوان شیر گرم ، قبل از خواب به برطرف شدن کم خوابی نیز کمک می کند .

    2- گروه گوشت ، حبوبات و مغزها : این گروه شامل انواع گوشت ها مانند گوشت قرمز (گوشت گوسفند و گاو ) ، گوشت سفید ( گوشت مرغ ، ماهی و پرندگان )، تخم مرغ، حبوبات
( نخود ، لوبیا ، عدس، باقلا ، لپه و ماش ) و مغزها ( گردو ، بادام ، فندوق و پسته ) است .

          ارزش پروتئینی سه قطعه گوشت خورشتی متوسط پخته ، با یک عدد قسمت پایین ران یک مرغ بزرگ پخته ، با نصف سینه یک مرغ کویک پخته شده ، با نصف لیوان انواع مغزها و با دو عدد تخم مرغ برابر است .

در طول یک روز حداقل دو مورد از موارد فوق را در رژیم غذایی خود قرار دهید

    به عنوان مثال :

سه قطعه گوشت خورشتی پخته شده + یک عدد تخم مرغ + نیم لیوان حبوبات پخته شده

یا

یک لیوان حبوبات پخته شده + یک ران مرغ

یا

دو قطعه کویک گوشت پخته شده + نیم لیوان حبوبات پخته شده + یک عدد تخم مرغ + ربع لیوان مغزها

    ترکیب مقداری از مواد فوق در یک روز توصیه می شود به نحوی که توزیع مناسبی در طول هفته داشته باشد . به عنوان مثال ، مصرف تخم مرغ باید به صورتی باشد که در هفته 3 عدد تخم مرغ مصرف کنید . هم ینین باید توجه کنید که هر یک از پروتئین های گیاهی به تنهایی کامل نبوده و بهتر است دو یا یند نوع مختلف از آنها با هم خورده شوند .

    به عنوان مثال لوبیا ، عدس و مغز گردو مکمل یکدیگرند .

    مغزها را می توانی به صورت کوبیده ، له شده و یا رنده شده به تنهایی یا همراه با غذا مصرف کنید .

    مصرف گوشت سفید بهتر از گوشت قرمز است .

    ماهی های کویک ( کیلکا ) که استخوان های آن به همراه گوشت ماهی خورده می شود . علاوه بر اینکه پروتئین مرغوبی است؛ کلسیم و ویتامین D دارد که برای کاهش پوکی استخوان مفید هستند .

    توصیه می شود که در طول روز حداقل در دو وعدة غذایی ، از غذاهای این گروه مصرف کنید .

3- گروه نان و غلات : سومین گروه مواد غذایی شامل انواع نان ، برنج ، ماکارونی ، گندم ، جو و ذرت است . ارزش غذایی 30 گرم از انواع نان ، مثلاً یک کف دست نان سنگک ، با 4 کف دست نان لواش ، با یک کف دست نان تافتون ، با یک کف دست نان بربری ، با نصف لیوان برنج پخته و با نصف لیوان ماکارونی پخته معادل است .

    میزان مورد نیاز از این گروه بستگی به میزان فعالیت روزانه و وزن شما دارد ، ولی به طور کلی توصیه می شود در طول یک روز حداقل 6 مورد از موارد فوق را در برنامة خود داشته باشید .

    به عنوان مثال :

سه کف دست نان سنگک + نصف لیوان برنج پخته + یک لیوان ماکارونی پخته

یا

سه کف دست نان تافتون + یک لیوان برنج پخته + نصف لیوان جو پخته شده به صورت سوپ یا آش

یا

8 کف دست نان لواش + یک لیوان برنج پخته + یک لیوان ماکارونی پخته

    بهتر است نان و غلات مورد نیاز روزانه را در یهار وعدة غذایی میل کنید .

    مصرف غلات به همراه حبوبات مثل عدس پلو ، لوبیا پلو ، آش جو و هم ینین غلات به همراه لبنیات مثل شیر برنج ، سوپ جو یا شیر ، ماکارونی با پنیر ، نان و پنیر مجموعه پروتئینی کاملی را برای بدن فراهم می کنند .

4- گروه میوه ها و سبزی ها : این گروه شامل انواع میوه ها و سبزی ها است که ویتامین ها و مواد معدنی بسیار زیادی دارند . سبزی ها و میوه هایی مثل گشنیز ، جعفری ، نعناع ، گوجه فرنگ ی، فلفل دلمه ای ، ساقة سبز پیازیه ، پرتقال ، نارنگی ، لیمو ، نارنج ، کیوی و توت فرنگی سرشار از ویتامین C هستند .

    سبزی های دارای رنگ سبز تیره ، زرد تیره و نارنجی مانند اسفناج ، هویج ، گوجه فرنگی و میوه هایی مثل طالبی ، زردآلو و شلیل ، ویتامین A مورد نیاز بدن را تأمین می کنند.

    زیتون و سبزی هایی که برگ سبز تیره دارند ، دارای ویتامین E هستند.

    بنابراین برای اینکه بدن ما مجموعة کامل ویتامین ها و املاح را دریافت کند باید سعی کنیم از تمامی انواع میوه ها و سبزی های موجود در منطقة خود استفاده نماییم .

    ارزش غذایی یک عدد میوة متوسط مثلاً یک عدد سیب ، پرتقال یا هلو ، با ربع طالبی متوسط ، با نصف لیوان گیلاس ، با نصف لیوان حبة انگور ، با 3 عدد زردآلو ، با نصف لیوان آب میوه ، با یک لیوان سبزی برگی شکل خرد شده مثل کاهو و اسفناج ، با نصف لیوان سبزی پخته ، با نصف لیوان سایر سبزی های خام خرد شده و با یک عدد سیب زمینی متوسط برابر است .

 در طول یک روز حداقل 4 مورد از موارد فوق را باید مصرف کنید .

       به عنوان مثال :

دو لیوان کاهوی خرد شده + یک پرتقال + یک سیب

یا

یک لیوان سبزی پخته + نصف لییوان حبة انگور + یک سیب

یا

   یک سیب زمینی + نصف لیوان سبزی خرد شده + 4/1 طالبی + سه عدد زردآلو

یا

نصف لیوان سبزی خرد شده + یک لیوان کاهو + نصف لیوان آب میوه + یک گلابی

¯ بهتر است که میوه و سبزی مورد نیاز یک روز را در یهار نوبت میل نمایید و سعی کنید که نیمی از میوه ها و سبزی های مصرفی از گروه سرشار از ویتامین C باشد .

 ¯ میوه ها و سبزی ها علاوه بر تأمین ویتامین ها و املاح به دلیل داشتن مقادیر زیادی « فیبر » از بروز یبوست جلوگیری می کنند . بنابراین با خوردن میوه ها و سبزی ها نیازی به مصرف داروهای ملین نخواهید داشت .

¯ در صورتی که مشکلات دندانی دارید برای استفاده از این گروه مواد غذایی ، از روش هایی مانند خرد کردن و رنده کردن استفاده کنید . به عنوان مثال برای مصرف کاهو یا « سبزی خوردن » همراه با غذا ، آن را ریز ریز خرد کنید ، خیار ، هویج یا سیب را می توانید رنده کنید .

¯ میوه ها و سبزی ها ، غلات سبوس دار و حبوبات مثل سیب زمینی ، نان تهیه شده از آرد سبوس دار ، ماکارونی ، لوبیا ، نخود و عدس جزء کربوهیدرات های پیچیده هستند . این مواد دارای فیبر هستند و باعث کاهش کلسترول و پایین آمدن فشار خون می شوند . هم ینین از بالا رفتن قند خون جلوگیری می کنند و یبوست را از بین می برند.

    در مقابل موادر مانند قند ، شکر ، شربت ، نوشابه و شیرینی ها جزء دسته کربوهیدرات های ساده هستند که باید کمتر مصرف شوند .

  به خاطر داشته باشید :

بهتر است غذاهای چرب و سرخ شده نخورید ، اما برای اینکه چربی مورد نیاز بدنتان تأمین شود ، روزانه یک قاشق سوپخوری روغن گیاهی مثل روغن زیتون همراه غذا یا سالاد مصرف کنید .

    تا حد امکان از مصرف گوشت قرمز و چربی های حیوانی پرهیز کنید و گوشت مرغ و ماهی را جایگزین آن نمایید .

    برای جذب بهتر آهن :

¯  همراه غذا ، سبزی خوردن و سالاد مصرف کنید .

¯  بعد از غذا میوة تازه بخورید .

¯  از نوشیدن چای یا قهوه از یک ساعت قبل و تا دو ساعت بعد از خوردن غذا خودداری کنید .

– تا حد امکان مصرف ادویه ، نمک و شکر را کم کنید .

– اگر مشکلات دندانی دارید با استفاده از خرد کردن و یا رنده کردن ، سبزی ها و میوه های خام را مصرف کنید .

    تغذیه مناسب به معنای صرف هزینة زیاد نیست ، مهمترین اصل برای جلوگیری از کمبود مواد غذایی رعایت تنوع در خوردن مواد غذایی از هر چهار گروه است .

    توجه داشته باشید که الگوهای غذایی گفته شده برای افرادی است که مشکل خاصی نداشته باشند .

    در تجویز رژیم های غذایی باید نیازها و محدودیت های هر فرد از جمله قد ، وزن ، سن ، فعالیت ، ابتلا به فشار خون بالا و یا قند خون بالا مورد توجه قرار گیرد.[2]  

خلاصه

« تغذیه » درتمام دوران زندگی اهمیت بسیار زیادی دارد ؛ زیرا عامل مهمی در تأمین سلامتی است.

شما نیازهای غذایی خاصی دارید . این نیازها شامل انرژی ، پروتئین ، چربی ، ویتامین ها و مواد معدنی هستند . یکی از از بهترین راه های اطمینان از تأمین این نیازها ، مصرف روزانه از هریک از چهار گروه مواد غذایی یعنی شیر و لبنیات ، گوشت و حبوبات ، نان و غلات و میوه ها و سبزی ها است .

    در هر وعده غذا ، حداقل از 3 گروه غذایی مختلف استفاده کنید .

    در مصرف هر گروه از مواد غایی نیز سعی کنید تنوع را رعایت کنید .

    مصرف روزانه 6 تا 8 لیوان آب را فراموش نکنید .

تغذیه یکی از عوامل مهم در حفظ سلامتی است .

برای دیدن قسمت های دیگر این تحقیق لطفا” از منوی جستجوی سایت که در قسمت بالا قرار دارد استفاده کنید. یا از منوی سایت، فایل های دسته بندی رشته مورد نظر خود را ببینید.

با فرمت ورد

Leave a comment