سایت دانلود

یک سایت دیگر با وردپرس فارسی
مهندسی کشاورزی

پروژه رشته کشاورزی درباره خانواده گلسرخیان – قسمت اول

مقدمه  

مهمترين درختان ميوه ای که در مناطق معتدله و سردسیری به صورت اهلي درآمده‌اند در خانواده گلسرخیان[1] قرار دارند مانند سيب، گلابي، آلوچه، گيلاس و….. .  سيب از نظر اقتصادي بيشترين اهميت را در بين محصولات درختي مناطق معتدله و سردسیری دارد و تعداد زيادي از ارقام تجاري آن به دليل گرده‌افشاني باز، تلاقي‌هاي كنترل شده و يا تلقيح موتاسيون سوماتيكي با ارقام سازگار، قابل استفاده در برنامه‌های اصلاحی اند. يك مشكل قابل توجه در صنعت سيب و فراورده هاي آن تعيين هويت ارقام آن مي‌باشد. روشهاي سنتي تعيين هويت بر اساس مشاهده ظاهري درخت وميوه است. با توجه به اينكه بسیاری از خصوصیات ظاهري تحت تأثیر عوامل محيطي قرار  می گیرند، اين روش، قابل اعتماد نيست. روش ديگر براي تعيين هويت ارقام استفاده از نشانگر مي باشد. استفاده از نشانگرها در سطح مولكول DNA  دقیق ترین روش بررسی است که جزئیات بیشتری از ژنوم ارقام سیب را ارائه می‌دهد. ازجمله نشانگرهای معتبردر بررسی ژنوم سیب، نشانگر  SSRاست که به دلیل قابلیت تکرارپذیری بالا، ایجاد الگوی باندی نسبتا” ساده و توارث هم بارز، در بررسی تنوع ژنتیکی و شناسه دار کردن ارقام سیب کارایی بالایی دارد. در اين تحقیق با استفاده از نشانگرهای منتخب SSR تنوع ژنتیکی 32 رقم و پایه سیب و امکان دستیابی به نوارهای اختصاصی DNA در هر یک از ارقام مورد بررسی قرار گرفت.

نکته مهم : برای استفاده از متن کامل تحقیق یا مقاله می توانید فایل ارجینال آن را از پایین صفحه   کنید. سایت ما حاوی تعداد بسیار زیادی مقاله و تحقیق دانشگاهی در رشته های مختلف است که می توانید آن ها را به رایگان   کنید

 

1-1- تاريخچه و گسترش سيب در جهان

سيب اهلی از گونه‌هاي وحشي موجود در آسيا و اروپا به دست آمده است و قدمت كشت و پرورش آن به سالهاي ماقبل تاريخ مي‌رسد. طبق مدارك باقيمانده موجود در حدود 2000 سال قبل از ميلاد، درختان سيبي كه از جنگل‌ها انتخاب و به وسيله بذر ازدياد شده بودند، در دهكده‌هاي ماقبل تاريخ كشت مي‌شده اند. طبق كشفيات اخير، ساکنین اطراف درياچه‌هاي شمال اروپا و قسمتي از سوئيس، از سيب خشك‌كرده به عنوان غذا استفاده مي‌كردند. بقايايي از سيب و گلابي خشك شده در بين آثار باقيمانده از اين دهكده‌هاي ابتدايي در این نواحی مؤيد اين نظريه است. مدارك نوشته شده موجود حاكي از اين است كه در سالهاي 600 قبل از میلاد يا حتي جلوتر از آن پرورش سيب در يونان متداول بوده است. از زمان تئوفراستوس دانشمند گياهشناس روم قديم (حدود 225 قبل از میلاد) ارقام متعددي از سيب در رم مورد ازدياد قرار گرفته بود. سيب از بخش غربي آسيا و جنوب روسيه (قفقاز) و اروپا ابتدا به صورت بذر و دانه و بعدها پاجوش و پيوند در اروپا و آسيا منتشر گرديده است. بذور اوليه و هتروژن سیب منشأ واريته‌هاي جديدي شدند كه افراد علاقمند و با دقت، بهترين آنها را انتخاب و به طريق پاجوش يا پيوند ازدياد كردند. با وجود قدمت كاشت سيب و شناختي كه در ايران زمين به اين درخت زيبا و ميوه مطلوب وجود داشته و در ادبيات ما از آن بسيار ياد شده است، سيب تا اين اواخر هيچ وقت به عنوان يك محصول اقتصادی و تجاري تلقي نشده است. اين وضع در اروپا نيز تا اواسط قرن 19 و اوايل قرن بيستم وجود داشته است. بعد از احداث راههاي جديد ارتباطي بين مراكز عمده توليد و بازارهاي مصرف و بالارفتن قدرت خريد مردم و پي‌بردن به محسنات بهداشتي و غذايي آن، و بالاخره با به وجود آمدن صنايع تبديلي، سيب به صورت يك محصول عمده اقتصادي در جهان شناخته شد.  در ايران اين تحول خيلي دير شروع شد. در واقع در طول سي‌سال اخير بود كه سيب به صورت تجاري در ايران كاشته شد و محصول آن به بازارها عرضه گرديد (3).

2-1- درخت سيب و خواص بتانيكي آن

درخت سيب از خانواده گلسرخیان و جنس مالوس است و ارقام مختلفي مي‌باشد (1). 350 گونه مختلف سیب در دنيا شناخته شده كه مهمترين آنهاMalus sylvestris Mill,M.pumila Mill,   M.domestica Borkh  مي‌باشند.اکثر ارقام اهلي و تمام پايه‌هاي پاكوتاه سيب كه از طريق غيرجنسي تكثير مي‌شوند به M. pumila Mill تعلق دارند (2). منشاء پيدايش سيب اهلي (M.domestica Borkh) نامشخص است گرچه عده‌اي از  گياهشناسان معتقدند كه  سيب  اهلي از M. pumila Mill مشتق  شده  است (3).  عدد پايه كروموزومي سيب برابر 17، (n=17) مي‌باشد. درخت سيب تابع آب و هواي سرد معتدل با نياز سرمايي متوسط است. خاك مناسب براي پرورش آن، رسي شني حاصلخيز با عمق كافي و PH خنثي است. ريشه گياه با توجه به نوع بافت خاك، واريته و اثرات متقابل عوامل محيطي، مي‌تواند چندين متر در خاك فرو رود. بيشترين رشد ريشه‌ها در بهار از زمان بازشدن جوانه‌ها تا خرداد ماه است.  ريشه مطلوب در عمق و شعاع متعادل و متناسبي منشعب مي‌شود و تمام حجم خاك در دسترس خود را براي به دست آوردن آب و مواد غذايي مورد بهره‌برداري قرار مي‌دهد.  ساقه درخت، قابليت انعطاف‌پذيري و پرورش نهايي به انواع فرم‌ها را دارد (1).  بعضي از ارقام سيب تمايل بسيار به تولید پاجوش دارند. رنگ پوست شاخه های درخت سیب از زرد تا قرمز متغير و اكثرا” قهوه اي است. تاج  درخت متنوع، در بعضي ارقام چتري و درهم و در بعضي ديگر باز، كم شاخه، هرمي، مستطيلي، استوانه اي با شاخه هاي عمودي موازي يا بينابين است.  زاويه شاخه هاي اصلي با تنه در بعضي ارقام قائمه ودر بعضي ديگر تنگ و حاده است. ريشه نيز بر حسب گونه ها وارقام از رشد و فرم متفاوتي برخوردار است. ريشه اكثريت درختان از بذر بوجود آمده گونه سيب معمولي (M.communis) در  عمق 15 سانتي متري تا 20/ متری قرار دارند. حدود گسترش افقي ريشه ها بر حسب ارقام و چگونگي شرايط خاک از چند سانتي متر تا چند متر است. ريشه سيب به هوا و اكسیژن زياد نياز دارد.  جوانه هاي درخت سيب به دو نوع جوانه برگ و گل تقسيم مي شوند. جوانه هاي برگي همه ساله در طول شاخه هاي جوان در بغل برگها در بهار بوجود مي آيند و جوانه هاي گل هميشه در انتهاي شاخكهاي كوتاه كه به سيخك[2] معروفند ظاهر مي شوند. طول اين شاخكها بر حسب نوع رقم، سن ، طول عمر باردهي درخت و مواد غذایی حدود    15- 10 سانتی متر است. درخت سيب بيشتر از ساير درختان ميوه به باردهي متناوب تمايل داردوچنانچه در يكسال  بار زيادي داشته باشند، در سال بعد بي بار يا كم بار خواهند شد. ولي اين قاعده كلي نيست و ارقامي پيدا مي شوند كه همه ساله بار متعادلي مي آورند. تاج درختان سيب از 2 الی 10 متر گسترش و 5/1 الی 8 – 7 متر ارتفاع دارد(3 ).

3-1- فرآورده‌هاي سيب

محصولاتي كه در حال حاضر از سيب به دست مي‌آيند عبارتند از آب سیب، کنستانتره، شهد سیب، کمپوت، انواع مربا، سس سیب، سیدر[3]،  سرکه ترشی و الکل.  علاوه بر محصولات مزبور می توان سیب را به قطعات کوچک بریده و پس از خشک کردن بدون بیم از فساد آن، مدتهای طولانی آنها را نگهداری نمود.  این محصول مورد استفاده ارتشهای دنیا است.   در آمريكا پنج نوع فرآورده اصلي از سيب توليد مي‌شود كه شامل آب سيب، سس سيب، كمپوت سيب، برگه سيب و سيب يخ‌زده است. آب سيب و سس و كمپوت آن بيش از ساير فرآورده‌هاي ديگر توليد مي‌شود و مقدار توليد اين فرآورده‌ها نيمي از كل توليدات آنرا  تشكيل مي‌دهد. مقداري از سيب توليدي به مصرف تهيه سركه، ژله، كره سيب و ورقه های تازه مي‌رسد. همچنين مقدار كمي نيز به شراب، اسانس، سيب كامل تنوري، حلقه سيب و شهد سيب تبديل مي‌شود (9). صنايع تبدیلی سيب در دنيا از ارزش افزوده بسيار بالايي در اقتصاد برخوردارند و حجم مبادلات و كالاهاي ساخته شده از سيب به تنهايي به ميلياردها دلار بالغ مي‌شود.  متأسفانه در ايران به اين صنايع بسيار اندك توجه شده و هنوز حجم كار آنها بسيار كوچك است (3).

4-1- خواص دارويي سیب

سيب ضدعفوني كننده دهان است و اسيد اوريك و ديگر سمومي كه در بدن جمع شده‌اند را حل كرده و غدد بزاق دهان و شيره معده را تقويت مي‌كند.  سيب سنگ كيسه صفرا و كليه‌ها را حل می کند و تب حاصل از گريپ و سرماخوردگي را فرو مي‌نشاند. ضد وباست و براي امراض حصبه‌اي و اسهال خوني و ورم امعاء بسيار نافع است و مانع سوءهاضمه بوده و بدين ترتيب كار معده را تنظيم مي‌كند. از آرد سيب براي جلوگيري از خون دماغ و رفع سموم  (اسيد اوريك، كلسترول) استفاده مي‌شود.  سيب براي درمان بيماریهای كبدي، معدي، مجاري ادرار و سينه درد نیز نافع است و به دليل داشتن فسفر موجب تقويت اعصاب و مغز مي‌شود.  سيب براي مبتلايان به مرض مفاصل زياد تجويز مي‌شود. از سيب به عنوان پماد زخم‌ها استفاده مي‌شود و عقيده بر اين است كه كلمه پماد از كلمه Pome كه به معني سيب است مشتق شده است.  از سيب براي تهيه مرهم به منظور آرام كردن درد در مواقعي كه ضربه‌اي به چشم وارد شده و نيز جهت تخفيف درد گوش استفاده مي‌گردد. دم كرده شكوفه درخت سيب انواع سرفه را آرام مي‌نمايد. سيب مقوي دل و دماغ و جگر بوده و براي خفقان و تنگي نفس مفيد است. شربت سيب براي دفع سموم و تفريح قلب بسيار مؤثر است (5 و6).

5-1- ارزش غذايي سيب

طبق اظهار نظر متخصصان تغذيه، بدن انسان نياز به مقادير معيني پروتئين، املاح و انواع ويتامين‌ها دارد كه هر فرد براي برخورداري از سلامت جسماني بايد در زنجيره غذايي روزانه خود مقداري محصولات باغباني (ميوه و سبزي) كه انرژي و پروتئين چنداني ندارند (به استثناي خشكبار و بقولات) ولي در عوض از نظر املاح و انواع ويتامين‌ها غني‌اند، مصرف نمايد (7).  از بين انواع و اقسام ميوه‌ها، بعضي داراي مزيت‌هاي بيشتري از نظر مواد حياتي و خواص غذايي هستند.  دين اسلام از اين ميوه‌ها بيشتر تعريف نموده و آنها را به عنوان ميوه‌هاي بهشتي معرفي نموده است. به طوري كه امام صادق (ع) در اين باره فرموده‌اند: پنج ميوه از ميوه‌هاي بهشتي‌اند: انار، سيب، به، انگور، خرما (5) .  متخصصان تغذيه ارزش غذايي سيب براساس صد گرم قسمت خوراكي آن را به قرار زير مشخص كرده‌اند:

جدول 1-2- ارزش غذایی 100 گرم سیب

آب(گرم)       پروتئین (گرم)         چربی (گرم)           قند(گرم)           انرژی(کالری)
4/84                2/0                      6/0                    5/13                   58
             املاح(میلی گرم)                                   ویتامین ها(میلی گرم)             
Ca       P        Fe         K         Al        B1         B2         نیاسین         C
7         10        3/0       110      90           03/0        02/0         1/0           4

به نقل از منبع 8

6-1- پايه‌هاي سيب

در ميوه كاري از پايه براي كنترل رشد،ایجاد تحمل به متغيرهاي خاك، آب و هوا، ایجاد مقاومت به آفات و بيماريها، زودباردهي و افزايش عملكرد وغیره استفاده مي‌شود (4). انواع پایه های سیب شامل پایه های بذری و غیر بذری می باشد.

1-6-1-پايه‌هاي بذري

اين پايه‌ها از طريق بذر ازدياد می شوند.  درختان پيوند شده روي پایه های بذری داراي رشد خوبي بوده ولی بدلیل عدم یکنواختی، موجب تولید محصول نا همگن می شوند و ريشه‌زايي آنها در حالت غرقابي زمين رضايت بخش است. به علاوه درختان پیوندی روی پایه های بذری در تطابق با محيط و سازگاري با خاكهاي معمولي از نرمش خوبي برخوردارند.

2-6-1- پايه‌هاي رویشی

امروزه با توجه به پيشرفت روزافزون مسائل تكنولوژي و صنعتي در زمينه باغداري  براي بالابردن ميزان باردهي وتسهیل عمليات باغداري، سيستم كشت و پرورش درختان سيب دستخوش تغييراتي شده و     ارقا مي مورد استفاده قرار مي‌گیرند که دارای خصوصیات مقاومت در مقابل بيماريهاي ويروسي، مقاومت در مقابل بيماري پوسيدگي طوقه، شته مومي و قابليت تكثير جنسي بالایی باشند باشند.  از جمله پایه های رویشی سیب شامل الف) پایه های ایست مالينگ كه ازEM1-EM100 طبقه‌بندي شده‌اند.  . ب) پایه های مالینگ که از M27M1 طبقه بندی شده اند.  ب) پایه های مالينگ مرتون كه از MM101-MM115 طبقه‌بندي شده‌اند.  د)پایه های بوداگوسکی(1).

1-2-6-1-پايه‌هاي مالينگ

از سال 1912، ايستگاه پژوهشي مالينگ در انگلستان تعدادي از پايه‌هاي سيب را كه به طريق رويشي ازدياد شده بودند، گزينش و دسته‌بندي كرد. اثر اين پايه‌ها بر روي رقم پيوندي از بسيار پاكوتاه كننده (مانند  M27) تا بسيار رشد دهنده (مانند M1) متفاوت بود. میزان این اثر بخشی، بسته به رقم پيوندكي كه به كار برده شد، متغير بود. اثر پاكوتاه كننده اين پايه‌ها به ميوه‌ گسترش نمي‌يابد.  بلکه اندازه ميوه به ويژه بر روي درختان جوان، غالباً بزرگتر از درختان داراي اندازه معمولي مي‌باشد. پايه‌هاي مالينگ ظاهراً از نظر جوش خوردن محل پيوند با بيشتر ارقام سازگاري كامل دارند (10).

– پایهM9

این پایه بطور تصادفی در سال 1879 در فرانسه انتخاب و تحت عنوان ژان دومتز  (Jaune de Metz) نامیده شد. و بیش از سایر پایه ها در تمام دنیا هم بصورت پایه و هم میان پایه یا پا کوتاه کننده مورد استفاده قرار گرفته است (11).

– پایه M27

این پایه از تلاقی M13 وM12 در سال 1929 بوجود آمده و جزو پایه های خیلی پا کوتاه کننده است.  امروزه از M27 بصورت پایه از نظر تجارتی به طور گسترده استفاده نمی شود. ولی بعنوان میان پایه بر روی کلونهای قوی مورد استفاده قرار می گیرد (18).

2-2-6-1- پایه های مالینگ مرتون

طی دهه 1920 ایستگاه تحقیقاتی ایست مالینگ و موسسه باغبانی در مرتون در دو رگ گیری نور سرن اسپای با برخی از پایه های مالینگ با هم همکاری کردند.  مهمترین موضوع و هدف این همکاری تولید ارقام مقاوم به شته مومی بود که در اکثر مناطق پرورش سیب به آن نیاز شدید احساس می شد. از سایر صفات مورد نظر این همکاری می توان به زود باردهی، پاکوتاهی، ازدیاد آسان به طریق رویشی، شکل ظاهری و باردهی خوب اشاره نمود. نتیجه این دورگ گیری ها پایه های  بودند (18).

– پایهMM106

این پایه از تلاقی M1 و نورسرن اسپای بدست آمده و بدلیل زود باردهی ارثی، بعد از معرفی سریعا مشهور شد. درختان بر روی این پایه از استقرار خوبی برخوردارند.   پایه MM106 جزو پایه های نیمه کوتاه کننده بوده و همچنین پاجوش دهی در این پایه دیده نمی شود.

– پایهMM111

جزو پایه های نیمه قوی یا نیمه استاندارد است و اندازه درختان بر روی آن به 90% درختان پیوندی بر

 روی پایه های بذری است.  این پایه از تلاقی نورسرن اسپای و793_MI بدست آمده است.  در آزمایشهات مزرعه ای با میزان رطوبت متفاوت خاک ثابت شده است که پایه MM111 بیشترین مقاومت به خشکی خاک را دارد.  این پایه به آتشک و فیتوفترا مقاوم است (18).

 

3-2-6-1-پایه های بوداگوسکی[4]

دانشکده باغبانی میچیورین[5] پایه هایی را که با شرایط آب و هوایی روسیه مرکزی سازگار بودند را تحت عنوان پایه های بوداگوسکی معرفی نمود.

– پایه B9

یک پایه پا کوتاه کننده با برگ قرمز رنگ است که از تلاقی M8 و رد استاندارد[6]بدست آمده است.از نظر پتانسیل پا کوتاهی مشابه پایه M9 است.

7-1- زيست شناسي مولكولي

1-7-1- نشانگر[7]

استفاده از نشانگرهاي ژنتيكي قدمتي برابر با تاريخ بشر دارد. انسانهاي نخستين، حتي آنهايي كه هنوز كشاورزي را فرا نگرفته بودند و براي ادامه زندگي مجبور به جمع‌آوري بذر و ميوه گياهان بودند، بدون آنكه خود بدانند از نشانگرهاي مورفولوژيكي براي شناختن و تمايز انواع بذر و  ميوه و جانوران وحشي  استفاده  مي‌كردند و  برخي را به  برخي  ديگر تر جيح  مي‌دادند (12).

2-7-1- هدف از كاربرد نشانگر

قبل از هر چيز محقق بايد هدف استفاده از نشانگر را مشخص کند. ممکن است هدف از انتخاب نشانگر در يك برنامه به نژادي، به عنوان وسيله‌اي جهت تسهيل در انتخاب و یا گروهبندي چند رقم زراعي از يك گونه خاص باشد. از دیگر اهداف کاربرد نشانگر می تواند تعيين روابط خويشاوندي بين گونه‌ها و يا حتي جنس‌هاي مختلف و یا مكان‌يابي ژن(هاي) كنترل كننده يك صفت باشد (12).

برای دیدن قسمت های دیگر این تحقیق لطفا” از منوی جستجوی سایت که در قسمت بالا قرار دارد استفاده کنید. یا از منوی سایت، فایل های دسته بندی رشته مورد نظر خود را ببینید.

لینک متن کامل با فرمت ورد

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *