سایت دانلود

تحقیق ها مقاله ها و پایان نامه ها
تربیت بدنی

پروژه رشته تربیت بدنی در مورد وبا – قسمت اول

مقدمه

وبا یکی از بیماریهای واگیر عفونی است که فقط در انسان ایجاد بیماری می‌کند. عامل بیماریزایی وبا یک باکتری به نام ویبریو کلرا است و این بیماری در اثر سم تولید شده از این باکتری که در روده کوچک تکثیر می‌یابد، ظاهر می‌شود. این بیماری چون اولین بار در منطقه‌ای به نام التور در آفریقا پیدا شد، به این نام مشهور می‌باشد. عامل بیماری مدت زیادی در آب زنده می‌ماند و در مناطقی که سطح آبهای زیر زمینی آن بالا است، بیشتر شایع است و بیشتر عامل بیماریزا از طریق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است.
خصوصیات عامل بیماریزا

نکته مهم : برای استفاده از متن کامل تحقیق یا مقاله می توانید فایل ارجینال آن را از پایین صفحه   کنید. سایت ما حاوی تعداد بسیار زیادی مقاله و تحقیق دانشگاهی در رشته های مختلف است که می توانید آن ها را به رایگان   کنید

باسیلهای گرم منفی بی‌هوازی اختیاری در گروهی که شامل خانواده ویبریوناسه است قرار دارند. از جنسهای مهم این خانواده ویبریو و آئروموناس می‌باشند. باکتریهای متعلق به جنس ویبریو خمیده بوده و اغلب غیر بیماریزا هستند. گونه مهم بیماریزا ویبریو کلرا (Vibrio Cholera) عامل بیماری وبا می‌باشد. این بیماری با اسهال آبکی و فراوان مشخص می‌شود. ویبریو کلرا در گرمای 65 درجه سانتیگراد در مدت 30 دقیقه کشته می‌شود و در آب جوش ظرف چند ثانیه از بین می‌رود. کلر با غلظت 0.6 میلیگرم در لیتر ، این باکتری را از بین می‌برد.

علایم بالینی

بیماری وبا دارای دو مرحله است.

مرحله تخلیه ای

بیمار ناگهان دچار اسهال آبکی ، پرفشار و بدون درد می‌شود و اندکی بعد استفراغ روی می‌دهد. در موارد شدید ممکن است حجم مدفوع از 250 سی‌سی به ازای هر کیلوگرم وزن بدن در 24 ساعت بیشتر شود و بیمار تا 40 بار در روز مدفوع داشته باشد. مدفوع در این بیمار ، فاقد صفرا و خون و خاکستری رنگ (نمای آب برنجی) و دارای بوی غیر زننده می‌باشد.

مرحله روی هم خوابیدگی عروق (کلاپس)

به زودی به علت کم شدن آب بدن ، بیمار وارد این مرحله می‌شود. با از دست دادن 5 - 3 درصد وزن طبیعی بدن ، تشنگی و با کاهش 8 - 5 درصد وزن بدن ، ضعف و سرگیجه دیده می‌شود. کاهش بیش از 10 درصد وزن بدن ، منجر به ترشح کم ادرار و گاهی قطع کامل ادرار ، نبض ضعیف ، چشمهای گود رفته ، پوست چروکیده ، شکم فرورفته ، گرفتگی عضلانی به علت اختلالات در میزان الکترولیتهای بدن و در شیر خواران فرورفتگی ملاج و در نهایت خواب آلودگی و مرگ می‌شود.

راههای انتقال

تماس مستقیم

این بیماری به ندرت از طریق دستهای آلوده ، تماس با مواد مدفوعی و استفراغ بیماران ، ملحفه و لوازم آلوده منتقل می‌شود.

تماس غیر مستقیم

از طریق آب آلوده به مدفوع انسان ، منابع آب حفاظت نشده ، غذای آلوده ، سبزیجات و میوه‌های آلوده و یا شسته شده با آب آلوده ، شیر آلوده و بستنی تهیه شده از منابع غیر مطمئن.

مخزن و منبع بیماری

انسان تنها مخزن وبا است که به صورت بیمار یا حامل است و منبع بیماری ، اسهال و استفراغ بیماران و حاملان بیماری می‌باشد.

دوره کمون

دوره کمون این بیماری ممکن است خیلی کوتاه بوده و بستگی به مقدار باکتری وارد شده به بدن فرد دارد. متوسط دوره کمون 3 - 2 روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده است.

دوره واگیری

تا زمانی که بیمار در مدفوع خود ویبریو کلرا دفع نماید، می‌تواند برای محیط آلوده کننده باشد. افرادی که عفونت مزمن کیسه صفرا دارند می‌توانند به عنوان حاملین به ظاهر سالم در انتشار بیماری دخالت کنند. در این افراد ممکن است بطور متناوب کشت مدفوع مثبت شود. دادن آنتی بیوتیک مناسب در کوتاه کردن این دوره می‌تواند نقش داشته باشد.
عوامل مربوط به میزبان

سن و جنس شیوع

بیماری در هر دو جنس و در همه سنین دیده می‌شود. در مناطق بومی کودکان نسبت به بزرگترها بیشتر مبتلا می‌شوند. ولی در کودکان زیر 2 سال به علت ایمنی اکتسابی از شیر مادر ، کمتر از بچه‌های بزرگتر است.

اسیدیته معده

بیماریها یا داروهای کاهنده اسید معده ، ابتلا به بیماری وبا را افزایش می‌دهد.

ایمنی زایی

یک بار ابتلا به بیماری ، ایمنی طبیعی دائمی ایجاد می‌نماید.

گروههای خونی

افراد با گروه خونی O بیشترین ابتلا به بیماری وبا و افراد با گروه خونی AB کمترین خطر ابتلا را دارا هستند.

درمان

سازمان بهداشت جهانی ، مصرف ترکیب مایع درمانی خوراکی ors را توصیه کرده است. مصرف ors حتی در شیر خواران بدون خطر است به شرط این که با مصرف شیر مادر یا آب همراه باشد.

راههای پیشگیری

  • چون بیماری بیشتر از طریق آب آلوده شیوع می‌یابد، سعی کنیم برای نوشیدن آب ، شستشوی ظروف ، خوردن سبزیجات از آب لوله کشی کلردار استفاده کنیم. در غیر این صورت آب را بجوشانیم و پس از سرد شدن مصرف کنیم.
  • سبزیجات و میوه‌ها را قبل از مصرف با محلول پرکلرین گندزدایی و پس از شستن با آب سالم مصرف کنیم.
  • از خوردن ماهی خام یا کم پخته که از آب آلوده گرفته شده، اجتناب کنیم.
  • به دیگران توصیه کنیم از شنا کردن در استخرهای عمومی و از خوردن آبمیوه و ساندویچ یا هر غذایی که احتمال داده می شود آلوده باشد، جدا خودداری کنند.

 

وبا يكي از بيماريهاي واگير عفوني است كه فقط در انسان ايجاد بيماري مي كند. عامل بيماري زايي وبا يك باكتري به نام ويبريو كلرا است و اين بيماري در اثر سم توليد شده از اين باكتري كه در روده كوچك تكثير مي يابد ظاهر مي شود. اين بيماري چون اولين بار در منطقه اي به نام التور در آفريقا پيدا شد به اين نام مشهور مي باشد. عامل بيماري مدت زيادي در آب زنده مي ماند و در مناطقي كه سطح آبهاي زير زميني آن بالا است بيشتر شايع است و بيشتر عامل بيماري زا از طريق مدفوع و فاضلاب قابل انتقال است .
وبا يك بيماري منتقل شده از طريق آب است كه توسط باكتري ويبريوكلرائه ايجاد مي شود.
اين باكتري با نوشيدن آب آلوده يا خوردن ماهي نپخته بويژه ماهي صدفي وارد بدن مي شود. اين پديده براي اولين بار در شرايط علمي توسط پزشك پرتغالي گارسياده اورتا در هندوستان در سال 1563 كشف شد . اروپا شاهد چندين همه گيري اين بيماري در قرن نوزدهم بود اما اين بيماري بيشتر در كشورهاي جهان سوم به علت وضعيت ناسالم و غيربهداشتي آبهاي آشاميدني ديده مي شود.
حساسيت
پژوهش هاي همه گير شناختي اخير پيشنهاد مي كند كه حساسيت افراد به بيماري وبا با نوع و گروه خوني آنها ارتباط دارد. افرادي كه دارند بيشترين حساسيت را براي ابتلا به اين بيماري دارند . O گروه خوني
» بطور معمولي مي تواند باعث ايجاد بيماري وبا در افراد سالم گردد گرچه افزايش V در ميان يك ميليون باكتري وبا نوع باكتري « وبا حساسيت بدن افراد با ضعيف شدن سيستم ايمني بدن بايستي مورد مشاهده و بررسي قرار بگيرد افرادي كه اسيديته معده و گوارشي آنها بخاطر استفاده مواد ضداسيدي يا كساني كه تغذيه نامناسب دارند خطر ابتلاي زيادي به اين بيماري دارند.
خصوصيات عامل بيماريزا
باسيلهاي گرم منفي بي هوازي اختياري در گروهي كه شامل خانواده ويبريوناسه است قرار دارند. از جنسهاي مهم اين خانواده ويبريو و آئروموناس مي باشند.
عامل Vibrio Choiera باكتريهاي متعلق به جنس ويبريو خميده بوده و اغلب غير بيماريزا هستند . گونه مهم بيماريزا ويبريوكلرا بيماري وبا مي باشد . اين بيماري با اسهال آبكي و فراوان مشخص مي شود . ويبريو كلرا در گرماي 65 درجه سانتيگراد در مدت 30 دقيقه ميليگرم در ليتر اين باكتري را از بين مي برد . 6.0 كشته مي شود و در آب جوش ظرف چند ثانيه از بين مي رود . كلر با غلظت
بيماري وبا داراي دو مرحله است .
مرحله تخليه اي
بيمار ناگهان دچار اسهال آبكي پرفشار و بدون درد مي شود و اندكي بعد استفراغ روي مي دهد. در موارد شديد ممكن است حجم مدفوع از 250 سي سي به ازاي هر كيلوگرم وزن بدن در 24 ساعت بيشتر شود و بيمار تا 40 بار در روز مدفوع داشته باشد . مدفوع در اين بيمار فاقد صفرا و خون و خاكستري رنگ (نماي آب برنجي ) و داراي بوي غير زننده مي باشد.
مرحله كاپلاس
به زودي به علت كم شدن آب بدن بيمار وارد اين مرحله مي شود . با از دست دادن 5 ـ3 درصد وزن طبيعي بدن تشنگي با كاهش 8 ـ 5 درصد وزن بدن ضعف و سرگيجه ديده مي شود . كاهش بيش از 10 درصد وزن بدن منجر به ترشح كم ادرار و گاهي قطع كامل ادرار نبض ضعيف چشمهاي گود رفته پوست چروكيده شكم فرو رفته گرفتگي عضلاني به علت اختلالات در ميزان الكتروليتهاي بدن و در شيرخواران فرو رفتگي ملاج و در نهايت خواب آلودگي و مرگ مي شود.
پيشگيري
اگرچه بيماري وبا مي تواند مرگ آور باشد مي توان به آساني از آن پيشگيري كرد. در ايالات متحده آمريكا و اروپاي غربي به علت استفاده از سيستم هاي آب و دفع فاضلاب پيشرفته وبا تهديد مهم و عمده اي نمي باشد. آخرين گسترش ناگهاني وبا در ايالات متحده آمريكا در سال 1911 بود اما با وجود اين هركسي مخصوصا مسافرين بايستي بدانند كه اين بيماري چگونه منتقل مي شود و چطوري مي توان از آن پيشگيري كرد.
دفع ساده فاضلاب معمولا براي توقف اپيدمي و سرايت اين بيماري كافي است . چندين نقطه در مورد راههاي جلوگيري از سرايت و انتقال اين بيماري وجود دارد :
رختخواب فرد مريض : دور انداختن مناسب آن و مواد زايد توليد شده توسط قربانيان وبا
مدفوع : دفن كردن و از بين بردن مدفوع و فضولات عمومي قبل از اينكه آن وارد كانالهاي آب بشود.

 
منابع : هشدار درباره آلودگي وبا كه در اطراف همه منابع آبهاي آلوده نصب شود.
استريليزه كردن : جوشاندن تصفيه كردن و كلريده كردن آب قبل از استفاده
تصفيه و جوشاندن آب از مدتها قبل روش مناسبي براي جلوگيري از سرايت اين بيماري بود. (فيلتر پارچه اي ) كه خيلي اساسي بود كه استفاده از آن به ميزان زيادي ابتلا به بيماري وبا را در روستاهاي فقير بنگلادش كه به آبهاي سطحي تصفيه نشده متكي بودند كاهش داد.
در حالت كلي آموزش و دفع فاضلاب و مواد زايد از عوامل اصلي محدود كننده در پيشگيري از سرايت بيماري وبا هستند.
راههاي انتقال
تماس مستقيم
اين بيماري به ندرت از طريق دستهاي آلوده تماس با مواد مدفوعي و استفراغ بيماران ملحفه و لوازم آلوده منتقل مي شود.
تماس غيرمستقيم
از طريق آب آلوده به مدفوع انسان منابع آب حفاظت نشده غذاي آلوده سبزيجات و ميوه هاي آلوده و يا شسته شده با آب آلوده شير آلوده و بستي تهيه شده از منابع غيرمطمئن .
مخزن و منبع بيماري
انسان تنها مخزن وبا است كه به صورت بيمار يا حامل است و منبع بيماري اسهال و استفراغ بيماران و حاملان بيماري مي باشد.
دوره كمون
دوره كمون اين بيماري ممكن است خيلي كوتاه بوده و بستگي به مقدار باكتري وارد شده به بدن فرد دارد . متوسط دوره كمون 3 ـ 2 روز و از چند ساعت تا چند روز گزارش شده است .
دوره واگيري
تا زماني كه بيمار در مدفوع خود ويبريوكلرا دفع نمايد مي تواند براي محيط آلوده كننده باشد. افرادي كه عفونت مزمن كيسه صفرا دارند مي توانند به عنوان حاملين به ظاهر سالم در انتشار بيماري دخالت كنند. در اين افراد ممكن است بطور متناوب كشت مدفوع مثبت شود. دادن آنتي بيوتيك مناسب در كوتاه كردن اين دوره مي تواند نقش داشته باشد.
درمان
حتي در شيرخواران بدون ors را توصيه كرده است . مصرف ors سازمان بهداشت جهاني مصرف تركيب مايع درماني خوراكي خطر است به شرط اين كه با مصرف شير مادر يا آب همراه باشد.
راههاي پيشگيري
چون بيماري بيشتر از طريق آب آلوده شيوع مي يابد سعي كنيم براي نوشيدن آب شستشوي ظروف خوردن سبزيجات از آب لوله كشي كلردار استفاده كنيم . در غيراينصورت آب را بجوشانيم و پس از سرد شدن مصرف كنيم .
سبزيجات و ميوه ها را قبل از مصرف با محلول پركلرين گندزدايي و پس از شستن با آب سالم مصرف كنيم .
از خوردن ماهي خام يا كم پخته كه از آب آلوده گرفته شده اجتناب كنيم .
به ديگران توصيه كنيم از شنا كردن در استخرهاي عمومي و از خوردن آبميوه و ساندويچ يا هر غذايي كه احتمال داده مي شود آلوده باشد جدا خودداري كنند.

وَبا یک بیماری منتقل شده از طریق آب است که توسط باکتری ویبریو کلرائه ایجاد می‌شود.

این باکتری با نوشیدن آب آلوده یا خوردن ماهی نپخته بویژه ماهی صدفی وارد بدن می‌شود. این پدیده برای اولین بار در شرایط علمی توسط پزشک پرتغالی، گارسیا ده اورتا در هندوستان در سال ۱۵۶۳ کشف شد. اروپا شاهد چندین همه‌گیری این بیماری در قرن نوزدهم بود اما این بیماری بیشتر در کشورهای جهان سوم به علت وضعیت ناسالم و غیر بهداشتی آبهای آشامیدنی دیده می‌شود.

[ویرایش] حساسیت

پژوهش‌های همه‌گیرشناختی اخیر پیشنهاد می‌کند که حساسیت افراد به بیماری وبا با نوع و گروه خونی آنها ارتباط دارد. افرادی که گروه خونی O دارند بیشترین حساسیت را برای ابتلا به این بیماری دارند.

درمیان یک میلیون باکتری وبا نوع باکتری «وبای V» بطور معمولی می‌تواند باعث ایجاد بیماری وبا در افراد سالم گردد، گرچه افزایش حساسیت بدن افراد با ضعیف شدن سیستم ایمنی بدن بایستی مورد مشاهده وبررسی قرار بگیرد، افرادی که اسیدیته معده و گوارشی آنها بخاطر استفاده مواد ضد اسیدی یا کسانی که تغذیه نامناسب دارند، خطر ابتلای زیادی به این بیماری دارند.

[ویرایش] علائم بیماری

- تشنگی مفرط

- استفراغ بدون حالت تهوع

- اسهال آبکی و پرفشار و بدون دلدرد که بیمار قادر به کنترل کردنش نیست

- گرفتن عضلات پشت ساق پا

- کم شدن ادارار

-ادرار با رنگ زرد

برای دیدن قسمت های دیگر این تحقیق لطفا" از منوی جستجوی سایت که در قسمت بالا قرار دارد استفاده کنید. یا از منوی سایت، فایل های دسته بندی رشته مورد نظر خود را ببینید.

لینک متن کامل

پاسخ دهید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *