سوهان كاری
سوهان كاری:
سوهان كاری یكی از روش های برداه برداری از سطوح زاویه دار و موج دار و یا منحنی می باشد كه این عمل را می توان بوسیله دست و یا ماشین انجام داد .با عمل سوهان كاری ماده خام فلزی را به فرم دلخواه تبدیل می كنند .
معرفی سوهان :
وسیلهای كه در سوهان كاری استفاده می شود را سوهان گویند . سوهان قطعهای است از جنس فولاد ابزار سازی غیر آلیاژی و یا فولاد ابزار سازی كرم دار. كه پس از ایجاد دندانه هایی روی آن ، قسمت بدنه را سخت می كنند ولی دنباله آن را برای جلوگیری از شكستن ، نرم می سازند.
دندانه های سوهان مشابه گوه های كوچكی می باشند كه در كنار و پشت سر هم قرار گرفته اند . به این دندانه ها آج سوهان گویند .
آج سوهان را مطابق شكل روبرو در دو امتداد مختلف می سازند كه یكی از آنها را آج رویی و دیگری را آج زیرین می نامند . زاویه انحراف آج رویی نسبت به محور سوهان 71 درجه و آج زیرین 54 درجه انتخاب می شود .بدین صورت دندانه های سوهان پشت سر هم قرار نمی گیرند و این عمل از ایجاد شیار روی سطح قطعه كار جلوگیری می كند .
وقتی سوهان با فشار روی سطح قطعه كار كشیده می شود ، دندانه های آن براده های كوچكی را از سطح قطعه كار جدا میكنند و در فضای خالی دندانه ها جمع می كنند و در انتهای سطح به خارج هدایت می سازند .
روشهای ایجاد آج سوهان
آج سوهان را با دو روش فرزكاری وضرب زنی روی سطح سوهان ایجاد می كنند . شكل زیر بیانگر دو روش ذكر شده است .
انواع آج سوهان
سوهان ها را ر انواع یك آجه و دو آجه می سازند .
این سوهان را به روش فرزكاری تولید می كنند و مورد استفاده آن برای براده برداری مواد نرم ، آلومینیوم ، روی، قلع ، مس ، سرب و مواد مصنوعی می باشد .
این دو سوهان را به دو روش تولید می نمایند.
الف) سوهان دو آجه كه به روش فرزكاری تولید می شود.
و مورد استفاده آن برای برداده برداری با حجم بیشتر از فلزات سخت است .
ب) سوهان دو آجه كه به روش ضرب زنی تولید می شود و مورد استفاده آن برای براده برداری با حجم كمتر از مواد سخت (فولاد و چدن ) می باشد .
3- سوهان چوب سای
این سوهان به روش ضرب زنی تولید می شود و همچنان كه از نامش پیداست برای برداه برداری از چوب و شاخ مورد استفاده قرار می گیرد .
شماره سوهان :
تعداد آج در یك سانتی متر از طول سوهان مصرف ظرافت سوهان است و آنها را بر حسب ظریف یا خشن بودن سوهان ها استاندارد كرده اند .
شماره مشخصه ظریف یا خشن بودن سوهان ها با شماره های از 0 تا 4 مشخص میشوند .
1- خشن 2- متوسط 3- ظریف 4- خیلی ظریف 5- خیلی خشن
اندازه سوهان ها
اندازه سوهان ها عبارت است از اندازه سر سوهان تا شروع دنباله آن .
سوهان ها را با طولهای 375.315.250.200.160.125.100.80 و 450 میلی متر تولید می كنند.
انواع فرم سوهان
سوهان های دستی را برحسب مورد استفاده و فرم محل سوهان كاری با مقاطع مختلف تولید می كنند كه می توان فرم های سوهان تخت ، سوهان چهارگوش ، سوهان سه گوش ، سوهان گرد ، سوهان نیمگرد و سوهان كاردی را نام برد .
عملیات سوهان كاری
برای شروع و انجام كارهای سوهان كاری به ترتیب اعمال زیر را انجام می دهیم .
برای استقرار صحیح در پای گیره ، پای چپ را به نحوی قرار دهید كه با امتداد خط محور گیره زاویه های در حدود 30 درجه ایجاد كند .
در این حال پای راست را به اندازهای تقریبی طول سوهان مورد استفاده ، عقب تر و تحت زاویه 75 درجه برروی كف كارگاه قرار دهید .
با استفاده از دست راست ، علاوه بر اعمال نیروی عمود بر روی سوهان ، نیروی برش را نیز انجام دهید . باید توجه داشته باشید كه مقدار نیروی عمودی دست ها را به نحوی تنظیم كنید كه سوهان همواره در یك امتداد حركت كند و حالت نوسانی نداشته باشد ( مانند شكل )
برای آنكه حركت سوهان در تمام طول آن در یك سطح باقی بماند متناسب با حركت دست ، از حركت بدن نیز كمك بگیرید .
نكته : در سوهان كاری خشن چون حجم براده برداری زیاد است و دقت مورد نظر نیست از نیروی وزن بدن از مچ دست به بالا كمك بگیرید .
نكات حفاظتی در سوهان كاری
نكته : برای این كار از سوزن ، خط كش و یا قلم استفاده كنید .
برای دیدن قسمت های دیگر این تحقیق لطفا” از منوی جستجوی سایت که در قسمت بالا قرار دارد استفاده کنید. یا از منوی سایت، فایل های دسته بندی رشته مورد نظر خود را ببینید.